Posts

Cara merawat kencing manis dari rumah? Panduan dari A sampai Z!

Image
Jika anda sedang risau dengan paras gula yang tinggi, amalkan 8 cara mudah ini untuk merawat kencing manis dari rumah!
Antara perkara yang paling merisaukan hati pesakit kencing manis ialah bila gula naik tinggi sangat. Mana taknya
"Makan dah kawal dah, tapi gula tinggi juga"Betul kan.
Selalunya, bila kita pergi kenduri kendara
Makanan dah banyak atas meja, teringin juga nak rasa kan
Tak kan tak boleh langsung nak rasa. Jawapannya "Memang boleh, TAPI.." Tapi apa?
Tapi ada tips yang kita kena amalkan supaya  "Kencing manis terkawal & gula pun maintain"Mama akan kongsikan
8 tips yang boleh di amalkan pesakit kencing manis dalam kehidupan seharian



Semoga kita boleh dapat manfaat

Bagaimana petua hilangkan kencing manis kembalikan kemanisan hidup!

Image
Awal bulan Nov 2017, Mama dapat whatsap dari puan Sue. Berbunyi begini
"Sue kena kencing manis, Anak dah 5. Tambah hamil 19 minggu ni. Penat sangat. Boleh bagi petua hilangkan kencing manis "

Terharu sebab ada orang baca blog ni

Mama bukan doktor ya.

Mama cuma kongsi pemakanan & amalan kesihatan yang baik untuk kencing manis


"Sue tak pandai nak jaga makan. Asyik lapar aje. Mama kongsilah tips pemakanan nak bagi kenyang lama & badan bertenaga. Terutama untuk ibu yang ada kencing manis ni"
Mama pun bagilah beberapa petua & makanan yang bagus kawal gula

Semua ni ada banyak di internet. Mama ringkaskan saja

Selang 1 minggu, Mama tanya khabar
"Sue macam mana sekarang?"
Alhamdulillah, nampaknya Sue memang amalkan semua tips & petua tu

Hasilnya
"Alhamdulillah, doktor puji bacaan gula darah cantik"

Suka hati mama sebab ada juga yang dapat manfaat dari tips yang diberikan

Niat asal nak berkongsi saja suka suka



Apa tips yang mama berikan pada Sue tu ya?

M…

9 Tanda kencing manis ketika hamil! Kawal gula darah

Image
Ibu mengandung memang berisiko menghidap kencing manis 
Terutama semasa trimester ketiga
Ini menyebabkan tahap gula darah ibu hamil menjadi tinggi pada 3 bulan terakhir kehamilan. 


Kencing manis yang berlaku semasa hamil di panggil diabetes gestasi (GDM)
Badan kita ada banyak perubahan semasa hamil
Hormon kehamilan banyak mengganggu sistem badan kita
Termasuk tahap insulin dalam tubuh kita. 
Perubahan ini adakalanya menyebabkan keadaan yang dipanggil kerintanganan insulin
Menyebabkan tahap gula darah naik sangat tinggi. 
Kali ini
Mama akan kongsikan tanda tanda kencing manis semasa mengandung
Dan bagaimana cara mengawalnya

30 Makanan Yang Pantang Dimakan Pesakit Kencing Manis & Menu sihat kawal gula!

Image
6 Makanan Yang Pantang Dimakan Pesakit Kencing Manis & 24 Sajian sedap pengawal gula darahMama selalu dapat Whatsap dari pembaca blog ni
"Saya ada kencing manis, macam macam ubat & produk saya dah makan. Tapi gula masih tinggi"Tiap kali Mama dapat mesej macam ni, tambah semangat nak kongsi info kesihatan


Terutama tentang makanan yang pantang dimakan pesakit kencing manis

Mama pun tanya semula
"Produk & ubat dah makan kan? Boleh cerita sikit apa akak makan masa sarapan, lunch & dinner"Tanpa tunggu lama, jawapan pun di terima
"Pagi saya makan bla bla.., Lunch makan nyum nyum nyum, Malam pula makan burp burp burp.."Bila difikirkan semula, cara makan pesakit kencing manis ni tak berubah mana pun

Terutama sekali bila melibatkan mak ayah yang dah tua
"Saya bukan tak cakap dah, tapi susah betul nak cakap dengan mak ayah ni"Mama pasti kita semua ada ahli keluarga yang menghidap kencing manis

Kalau bukan keluarga terdekat

Yang jauh jauh sikit mest…

Tadika Pra Tahfiz Az Zahrah di Klang. Memang Terbaik!

Image
Assalamualaikum Wrmbth, Siapa tahu 3 perkara yang tak akan putus walaupun selepas kita tiada?




Tali akan putus
Duit akan habis
Dah ada jawapannya?
Jawapannya
Dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, ia berkata bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda
إِذَا مَاتَ الْإِنْسَانُ انْقَطَعَ عَمَلُهُ إِلَّا مِنْ ثَلَاثَةٍ مِنْ صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ وَعِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ وَوَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ “Jika seseorang meninggal dunia, maka terputuslah amalannya kecuali tiga perkara (yaitu): sedekah jariyah, ilmu yang dimanfaatkan, atau do’a anak yang sholeh” (HR. Muslim no. 1631)
Jadi ada 3 kan Sedekah jariyahilmu yang di manfaatkanDoa anak yang solehDan

Kontraktor bina rumah banglo berikan 12 Tips buat rumah sendiri!

Image
Apa yang kita fikirkan, cakap & lihat
Akan memberi kesan pada hidup kita. Kalau teringin nak bina rumah banglo sendiri


Kena selalu masuk rumah macam ni
Alhamdulillah
Semalam kan hari rabu, waktu petang lepas balik kerja suami set masa dengan kawan sepersekolahannya
Sekarang ni jadi kontraktor buat rumah banglo
Rumah lain dia tak ambil
Fokus kepakaran
Bagus tu
Main market niche.
Kawan suami ni ada banyak juga tapak bina rumah yang sedang dibuat secara serentak
Salah satunya di Klang
Rumah pasangan cikgu yang dah nak pencen

18 Panduan beli @ Bina rumah. Kediaman tak panas & Duit tak rugi!

Image
18 Panduan beli @ Bina rumah. Kediaman tak panas & Duit tak rugi! Kami dah lama pelik dengan patern rumah sekarang. Tak lawa.

Orang kata rekabentuk moden



Nampak urban & sebagainya.

Tapikan

Kenapa rumah tu nampak macam kilang

Atau pejabat. Sebab bumbungnya nampak kotak & pelik

Kebetulan 2 hari lepas, terbaca artikel di blog lain tentang tips yang di berikan oleh seorang pensyarah

Ada Phd dalam rekabentuk

Dan 

Beliau pun kongsi pandangan sama. Rekaan rumah sekarang ni tak sesuai dengan cuaca Malaysia

Boommm!

Tak sangka firasat & gerak hati kami ada asasnya

Tak sangka pula, kesilapan rekaan boleh dibuat oleh orang yang pakar

Macam mana lah arkitek yang reka rumah tu boleh buat rumah yang salah di tempat yang salah

Umpama kita pakai baju terdedah sana sini di kutub utara

Mana sesuai kan

Terer betul orang lama buat rumah kan. 

Rumah sejuk saja & berangin walau di luar macam oven. fuh!

Jadi, kami kongsikan tips tersebut dalam blog ini, untuk bacaan kami & tuan puan di kemudian hari

Teri…