7 Klinik pakar kulit untuk kecantikan! Mana yang terbaik?

Banyaknya pilihan klinik kulit! Tak tahu nak pilih yang mana.
Klinik kulit

Kulit yang cantik & kelihatan licin berseri menjadi idaman ramai orang. Kalau dulu, orang perempuan memang obses nak nampak cantik.

Tapi, sejak kebelakangan ni. Orang lelaki yang terpengaruh dengan budaya kepop pun dah terikut sama.

Dah macam macam cara kita cuba. Dari penggunaan skincare, hinggalah mengamalkan petua untuk cantik. Hasilnya berbeza menurut individu.

Kali ini, Mama nak kongsikan klinik kulit yang menawarkan rawatan kecantikan.


Memang banyak sungguh pusat seperti ini dibuka, tapi tak semua bagus dan berkesan.

Jadi, artikel ini Mama nukilkan untuk membantu menjawab semua soalan yang kerap ditanya sebelum membuat rawatan kecantikan di klinik kulit.

Dan juga senarai klinik kulit paling popular di Malaysia.

Kita mulakan senarai ini dengan segera.

Sudah bersedia?



Senarai klinik pakar kulit terbaik di pasaran! Mana yang paling berbaloi?

Berikut mama kongsikan jenama klinik untuk rawatan kulit yang sering menjadi pilihan.

Artikel ini bukan iklan berbayar ya.



1. Klinik Dr Mohd Nor

Jika anda inginkan kulit yang sihat, cantik dan kelihatan bermaya boleh dapatkan nasihat pakar dari pakar kulit terkemuka ini.


Klinik Dr Mohd Nor


Pusat perubatan khas untuk kulit ini diketuai oleh salah seorang pakar dermatologi terkemuka di Malaysia.

Dan mereka menyediakan pelbagai jenis rawatan menggunakan alat alat berteknologi tinggi.

Tak kiralah untuk awet muda ataupun masalah kulit seperti jerawat.
Teruskan membaca: Jerawat batu, cara menghilangkan terbaik!

Pelanggan beragama islam boleh tanya lebih spesifik kepada mereka tentang bahan bahan yang digunakan halal atau tidak. Kan dah jadi tanggungjawab kita untuk mencari yang halal.

2. Klinik Dr Ko

Klinik seterusnya memang dah dikenali ramai. Iklannya kita boleh nampak di sepanjang lebuhraya.

Dan cawangan pun ada banyak di seluruh Malaysia. KO Skin Specialist dah pun ditubuhkan semenjak 1997. Mereka menawarkan pelbagai perkhidmatan estetik untuk kecantikan kulit.


Klinik Dr Ko


Antara rawatan yang disediakan adalah laser 
 & pembedahan plastik.

Antara kelebihan klinik ini ialah peralatan moden yang lengkap, dan mempunyai  tenaga pakar berpengalaman profesional. 


Jadi, kita boleh dapatkan pandangan & diagnosis yang teliti dari pakar mengenai masalah kulit yang dihadapi. 

Ini akan memastikan kita mendapat rawatan yang tepat dan berkesan. Nak tahu lebih lanjut? Rujuk artikel di bawah.

Teruskan membaca: Klinik Dr Ko


3. Klinik Premier.

Klinik ketiga adalah salah satu klinik kecantikan yang terkemuka di Malaysia. Mama perhati banyak juga iklan mereka di internet.

Premier Clinic menyediakan rawatan moden canggih dalam bidang perubatan estetik. 


Klinik Premier


Klinik ini mempunyai 
pasukan profesional yang terdiri dari doktor & nurse yang berusaha memberikan perkhidmatan terbaik.

Tak kiralah sama ada kita memerlukan rawatan mudah atau yang rumit, 

Doktor pakar estetik berpengalaman yang terlatih akan membantu para pelanggan klinik ini untuk tampil lebih jelita.

Setakat ni, dah banyak cawangan klinik premier dibuka, contohnya seperti di Bangsar Baru, Taman Tun Dr Ismail dan Puchong.


4. Klinik Revival

Klinik Revival adalah klinik kecantikan khusus yang menggunakan kaedah teknologi kesihatan dan kecantikan terkini dalam rawatan yang diberikan.


revival clinic

Servis yang disediakan mereka sesuai untuk semua orang dari pelbagai peringkat usia. Tak kira dari yang muda hingga yang dah berusia.

Mama rasa tagline mereka ni menarik, yang berbunyi "Healthy is Beauty and Beauty makes You Healthier" atau kesihatan itu cantik dan kecantikan membuatkan anda sihat.


Semua rawatan akan dilakukan oleh barisan pasukan doktor dan kakitangan mereka yang berdedikasi & terlatih supaya para pelanggan berpuas hati dengan servis yang diberikan.



5.  MJ Medical Aesthetic 

Buat orang Shah Alam, tak perlu pergi jauh untuk dapatkan rawatan kecantikan. 

Boleh dapatkan rawatan anti-penuaan, estetik dan laser di MJ Aesthetic.
MJ Medical Aesthetic klinik


Klinik ini telah ditubuhkan semenjak tahun 2003, dan menawarkan servis kecantikan komprehensif untuk para pelanggannya.


6. Klinik Gem.

Kalau anda nak dapatkan rawatan kecantikan untuk nampak awet muda, dan pada masa yang sama nak bersantai dan memanjakan diri di spa, Klinik Gem adalah tempatnya. 


gem clinic
Rawatan di klinik ini menggunakan produk yang terbukti keberkesanannya untuk memperoleh hasil yang lebih baik. 


Rawatan di klinik ini dikelolakan oleh doktor pakar berpengalaman dalam bidang mereka. 



7. Klinik Clique.

Bagi orang Petaling Jaya, Clique Clinic adalah klinik pakar kulit yang telah beroperasi lebih dari 6 tahun di kawasan anda.


Clique clinic


Boleh dapatkan rawatan dan perkhidmatan kecantikan pada berpatutan disini. 



Apa yang menarik ialah, klinik ini telah memenangi anugerah antarabangsa. Wah, bukan calang calang tu!

Mereka menyediakan rawatan estetik menggunakan peralatan yang canggih & perubatan yang disokong dengan bukti.



8. Klinik Dr. Chong.

Klinik yang terletak di Shah Alam ini telah ditubuhkan semenjak tahun 2016.  Mereka menyediakan rawatan kulit dan kecantikan berkualiti tinggi. 
Klinik Dr. Chong

Para pelanggan seperti anda akan mendapat peluang unik untuk menerima rawatan yang direka khusus untuk memenuhi keperluan peribadi dengan menggunakan teknologi dan rawatan terkini.



Selain itu, kakitangannya yang sangat terlatih dan bersikap profesional sambil dikelilingi suasana yang santai. 



Cara memilih klinik kulit terbaik.

memilih klinik kulit terbaik


Mahalnya sesi untuk rawatan kulit! Kan membazir kalau tak berkesan.

Mama pasti ramai dari kita tak kisah nak laburkan duit, asalkan kita dapat kulit yang cantik menawan kan.

Cuma itulah, harga rawatan di klinik estetika memang mahal.


Lepas tu ada banyak pilihan. Kalau baca di laman web mereka, semua kata bagus. Sembang kencang kan!


Jadi, macam mana nak bezakan yang bagus dengan yang yang tak bagus. Intan di celahan kaca.


Di bawah ini Mama kongsikan beberapa tips sebelum ke sana.



1. Buat kajian dulu di internet.

Cari dan baca laman web di internet tentang pengalaman pengguna lepas. Tapi, pastikan kita tahu bezakan review berbayar dan review jujur dari pelanggan.

Ada klinik yang panggil blogger dan "social influencer" yang mempunyai banyak pengikut di internet.


Dan review review berbayar ni kurang boleh dipercayai.


Maklumlah, dibayarkan.


Jadi macam mana cara nak cari pengalaman / review sebenar?


Senang saja, cari di forum, media sosial dan juga dari komen di google business page.


Baca dulu review yang buruk sebelum yang elok.


Ini contoh review sebenar yang kita boleh baca di google.



review pelanggan klinik kulit

Kita sendiri boleh tahu sebenarnya, sama ada review tu betul atau tak. Kalau puji melambung je, memang sahlah kena bayar.


Tapi kalau review tu ada cerita baik dan kelemahan tempat tu, insyaallah betul. Manalah ada orang bayar untuk di kritikkan.



2. Tanya kawan dan rakan rakan yang pernah menjalani rawatan di klinik tersebut.

Zaman sekarang ni tak macam dulu. Segala benda ada di internet. Mungkin kita pernah terbaca di wall FB dan insta kawan kawan.

Yang mereka pernah buat rawatan laser, rawatan kulit dan lain lain.


Kalau bagus tempat tu, mesti mereka rekemen punya.


Sebaliknya, andai tempat tu tak bagus mesti mereka tak rekemen. Kan orang kata, Pelanggan yang berpuas hati akan beritahu 1 orang. Pelanggan yang tak puas hati akan beritahu 10 orang.


Susah betul nak jaga hati orang kan.



3. Adakah rawatan yang kita mahu jalankan itu dibolehkan dalam islam?

Sekiranya para pembaca yang budiman ini beragama islam, kita perlu mengetahui tentang batasan yang ditetapkan agama yang sempurna ini dalam isu rawatan kecantikan.

Ada orang ingat, islam ni semua tak boleh. Bukan macam tu. Dalam sesetengah kes di bolehkan, ada pula ditegah.

Jadi di bawah ini Mama kongsikan garis panduan mudah untuk rujukan kita. 

Ustaz Dr. Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim telah memberikan beberapa tips  mengenai pembedahan kosmetik dalam Islam semasa Konvensyen Fiqh Medik 2.0 - Wanita Dan Kesihatan.

Menurut Islam, hukum melakukan pembedahan kosmetik terletak pada 3 keadaan iaitu 
  • rawatan
  • pencegahan 
  • ubahsuai. 

3 perkara di atas akan menentukan sama ada rawatan yang kita mahu jalankan itu adalah wajib, harus dan haram. 

Di bawah ini penjelasan lanjut bagi isu ini.


Hukum melakukan pembedahan kosmetik menurut islam.

1. Rawatan

Merawat ialah salah satu cabang sains hayat berkenaan penjagaan dan mengekalkan kesihatan.

Usaha untuk mencegah penyakit dan mengubati sesuatu penyakit sama ada kronik atau sebaliknya, dengan syarat mendapat diagnos dari pakar perubatan yang diiktiraf dalam bidang terbabit.

Kesimpulannya, untuk merawat dibolehkan.


2. Mencegah

Segala jenis usaha yang menepati syariat dan undang-undang demi untuk menolak risiko jangkitan, penuaan dan penularan penyakit.

Tetapi dengan syarat pencegahan tidak menyebabkan wajah atau anggota tubuh asal berubah. Ia lebih kepada usaha pemeliharaan anggota tubuh daripada rosak, sakit, penuaan dan sebagainya.

Kesimpulannya, jika kita berhasrat melakukan rawatan untuk mencegah juga di bolehkan.

Jenis seterusnya adalah lebih rumit. Kita perlu berhati hati supaya tidak masuk dalam kategori haram.


3. Ubahsuai

Jika kita berhasrat melakukan ubahsuai pada badan kita, terdapat 3 hukum yang boleh terjadi. Seperti

  • Harus - Bermakna di bolehkan, sekiranya kita melakukan sesuatu perkara untuk memelihara kecantikan yang Allah anugerahkan. Contohnya, kita pakai skincare, makan makanan yang berkhasiat untuk awet muda macam kolagen dan lain lain.
  • Makruh - Dalam keadaan ini, kita membiarkan kecantikan yang dianugerahkan Allah itu terbiar tanpa usaha memelihara. Contohnya sekiranya kita mempunyai masalah kulit berjerawat, dan membiarkan saja tanpa cuba merawatnya. Boleh tergolong menzalimi diri sendiri kerana kulit kita dilahirkan tanpa jerawat.
  • Wajib - mengembalikan kecantikan asal apabila ia terjejas kerana musibah tertentu. Wajib rawat dan jaga supaya kembali kepada keadaan asal. Atau dalam contoh lain, semasa lahir kita ada kecacatan pada tubuh badan, seperti sumbing.
Harus diingatkan dalam pembedahan kosmetik, beberapa perkara harus dikaji dan diberi perhatian supaya apa yang kita buat tu tak dimurkai Allah. 

Terdapat prinsip-prinsip umum yang harus kita ikut dan faham seperti berikut.
  • Tidak mempercantikkan diri sehingga mengubah ciptaan Allah. Haram buat pembedahan memang dengan niat untuk menjadi makin cantik. 
  • Tidak menipu dalam berhias sehingga mendatangkan fitnah dan kekeliruan.
  • Tidak membazir. 
  • Menjauhkan diri dari benda najis dan haram. Contohnya bahan rawatan tu dari haiwan yang kita tahu haram dalam islam. Kecuali, untuk tujuan perubatan dan itu satu-satunya cara rawatan yang ada.
  • Menjauhkan diri dari perkara-perkara yang membawa persamaan antara lelaki dan wanita.
  • Tidak menyerupai orang kafir atau orang fasik. Contohnya membuat tatoo. Tapi kalau rawatan nak buang tatoo ok.



Jenis rawatan kulit yang popular di pasaran.

Memang banyak jenis rawatan kulit yang di sediakan di klinik kulit. Tak perlulah nak cuba semuakan?

Kita cuba mana yang paling sesuai je.



1. Rawatan anti penuaan.

Untuk melambatkan penuaan dan ingin tampil muda adalah penting untuk mengamalkan pengesanan awal, pencegahan dan rawatan tanda-tanda penuaan. 

Terdapat banyak rawatan untuk pelbagai jenis tanda penuaan. Anda boleh berbincang dengan doktor yang paling sesuai untuk anda.




2. Rawatan membentuk wajah.

Seperti yang Mama kongsikan terlebih dahulu di atas, jenis rawatan ini termasuk dalam mengubah rupa ciptaan semulajadi kita.

Tujuan untuk melakukan rawatan ini adalah untuk menukar ciri tertentu atau membentuk semula bahagian muka. Tak kisahlah bahagian pipi, dagu, rahang, atau membuat lesung pipit.

Kena cek betul betul sama ada rawatan ini dibolehkan atau tidak dalam islam. Sebab, tujuan dan niat yang akan menentukan semuanya.


Contohnya, kalau nak memulihkan rupa yang terjejas atas kemalangan & musibah yang menimpa diri. Ataupun untuk memulihkan sumbing di mulut, yang ini di bolehkan.



Klinik kulit berhampiran dengan anda.

Sebagai warga kota yang serbab sibuk, semestinya kita nak jimatkan masa. Jadi Mama kongsikan klinik klinik kulit yang berada berhampiran dengan lokasi anda.


1. Klinik kulit Selangor

Di Selangor, memang banyak klinik khusus untuk masalah kulit. Tak perlu memandu jauh pun, cuma perlu pilih yang sesuai saja. 



2. Klinik kulit Kuala Lumpur.

Orang KL tak perlu risau, Klinik untuk kulit di sini pun banyak bersepah. 


Kesimpulan tentang klinik kecantikan kulit.

Setiap wanita semestinya mengidam idamkan wajah yang cantik & badan yang menawan. Sekiranya kita mempunyai kemampuan, duit bukan masalahnya.

Jadi, berbalik pula kepada kualiti dan kebolehpercayaan klinik yang di pilih untuk memberikan rawatan.

Kita sebagai pengguna seeloknya jangan terburu buru dan mudah percaya dengan iklan yang diberikan.

Buat kajian & fikir dahulu baik buruknya. Adakah berbaloi risiko yang di tanggung dengan pulangan yang bakal di terima?

Mama ucapkan terima kasih kerana membaca sehingga ke hujung artikel.

Jumpa lagi, jika nak kongsi pengalaman, sila tinggalkan di ruangan komen yang di sediakan di bawah. Jumpa lagi.
7 Klinik pakar kulit untuk kecantikan! Mana yang terbaik? Reviewed by Mama Hakim on November 06, 2018 Rating: 5

2 comments:

  1. berminat untuk rawatan anti aging tapi yang pasti perlu sediakan bajet untuk kos tu

    ReplyDelete
  2. Rawatan kecantikan di klinik pakar memang tak di nafikan sangat mahal. Tapi mahal mana pun harganya ada juga yang mampu dan sanggup keluarkan duit untuk awet muda kan.

    Betapa ramai yang kejar kecantikan luaran

    ReplyDelete

All Rights Reserved by Kesihatan itu nikmat terbaik © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Nikmatterbaik

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.